Historien om Tassar & Morrhår

2006 köpte Håkan Tassar & Morrhår efter att ha drömt om att bli zoohandlare sedan han var liten men varför köper man en djuraffär, hur är tänket, hur ska en oberoende djuraffär i Växjö kunna klara sig gentemot konkurrensen från internethandeln osv. Här berättar vi lite om hur vi tänker på den enskilda butiken Tassar och Morrhår som är den största djuraffären i Växjö.

Varför köper man en djuraffär – därför att det var en dröm som från början grundade sig i ett stort djurintresse. När Håkan i 25-års åldern hade han storslagna planer på att starta en djuraffär i Värnamo. Allt var tajmat och klart in i minsta detalj – det saknades bara en lite detalj – pengar. När banken sa nej, fick Håkan hitta andra jobb, men det där med djuraffären låg alltid på lur i medvetandet. Så småningom var tiden mogen. Håkan hade under några år arbetat som säljare av hundfoder och hade nu både erfarenheten och möjlighet att hitta kapital. Så när Stig och Alice Gustavsson (som grundade Tassar & Morrhår) ville trappa ner, köpte Håkan Tassar & Morrhår och på den vägen är det.

Hur är tänket, eller strategin om man vill kalla det för det. Jo så här tänker vi: Vi vill finnas till för alla husdjursägare och vi vill ha ett stort sortiment för ”den vanlige” djurägaren. Dessutom vill vi hjälpa våra kunder med råd kring foder, tillbehör, skötsel osv. Vi vill att våra kunder ska gilla oss och komma tillbaka till oss under många år. Det här kräver en hel del. Det kräver kunnig och trevlig personal, förhållandevis hög personaltäthet, stor lokal, ett ständigt intresse och nyfikenhet kring nya produkter, att vi tänker långsiktigt både kring relationer med våra kunder och våra leverantörer samt att vi ständigt vill förändra och förbättra butiken. Sen krävs det att vi tjänar pengar också. Annars går det inte att investera i förbättringar, betala löner osv.

För några år sedan började fler och fler djuraffärer att välja bort djuravdelningarna. Man ville bara sälja tillbehör och foder. Då tänkte vi tvärtom. Investerade i större utrymmen för våra djur, mer utbildning kring djur för vår personal och ökade lokalkostnader. Det är nog bland de bästa besluten vi har fattat.

Nu ökar internethandeln och vi får ständigt frågan om inte också vi ska börja med internethandel. Svaret är nej. De som idag är framgångsrika på internet har investerat miljontals kronor i sina e-handelssajter. Om vi ska ha internethandel måste vi vara lika bra som de är och då måste vi också investera så mycket pengar. Det tror inte vi fungerar för oss. Istället tror vi att det alltid kommer att finnas behov av en lokal fackhandel, dit kunder kan komma och få råd, se och prova produkter, hantera reklamationer och byten samt köpa djur. Framtiden får utvisa om vi har rätt eller inte – till syvende och sist är det kunderna och deras köpbeteende som avgör om internethandeln kommer att slå ut små fackhandelsbutiker eller inte.

Ja, det var väl svar på de vanligaste frågorna som vi brukar få. Vill ni följa oss från dag till dag så hittar ni oss på Facebook.

Ses i butiken!

Håkan med personal